Restauracja Pod Dębem w Bydgoszczy
Przedsięwzięcie budowlane polegało na rozbudowie restauracji "Pod Dębem" w Bydgoszczy. Jednym z utrudnień od samego początku prac było bliskie sąsiedztwo pomnika przyrody w postaci Dębu, przy którym należało zachować szczególną ostrożność, głównie aby nie uszkodzić korzeni. Udało się sprostać temu problemowi dzięki Odpowiedniemu przygotowaniu i organizacji prac.
Zaprojektowany obiekt był to 2-kondygnacyjny, w całości podpiwniczony, o prostym układzie konstrukcyjnym. Realizowana rozbudowa była w technologii tradycyjnej: ściany zewnętrzne warstwowe murowane z pustaków wapienno-piaskowych SILKA E24 + ocieplenie z wełny lub styropianu, ściany działowe z cegły silka lub z bloczków gazobetonowych gr. 12cm, stropy SPIROL gr. 26,5cm.
Projektowany budynek usługowy – o funkcji gastronomicznej z zapleczem socjalnym i pokojami gościnnymi – stanowi odrębny budynek w całości przeznaczony na w/w cele. Budynek posiada główną klatkę schodową dla personelu. Dodatkowa klatka żelbetowa dla klientów do toalet znajdujących się na kondygnacji niższej (piwnicy). Na parterze zaprojektowano hol z szatnią i toaletą dla klientów poruszających się na wózkach inwalidzkich, dwie sale konsumpcyjne z barkami z napojami, pomieszczenia kuchni zimnej i gorącej, zmywalnię, rozdzielnię kelnerską, biuro kierownika lokalu oraz dwa pokoje gościnne ze wspólną łazienką. W piwnicy wydzielono toalety męskie i damskie dla klientów lokalu gastronomicznego, pozostałe pomieszczenie przeznaczono na pomieszczenia zaplecza kuchennego, magazyny i pomieszczenia higieniczno-sanitarne personelu: umywalnie, toalety, pomieszczenie socjalne, pomieszczenie porządkowe, kotłownię gazową, pomieszczenie na odpadki. Wejście do sal konsumpcji z komunikacji ogólnodostępnej (holu), do większej sali wejścia bezpośrednio z zewnątrz poprzez otwierane witryny w elewacji północnej – wyjścia ewakuacyjne. Wejście dla personelu w elewacji południowej schodami stalowymi. Dostawa towaru od strony zaplecza w elewacji południowej bezpośrednio z przylegającego terenu do pomieszczeń na poziomie piwnicy.
Zaprojektowany obiekt był to 2-kondygnacyjny, w całości podpiwniczony, o prostym układzie konstrukcyjnym. Realizowana rozbudowa była w technologii tradycyjnej: ściany zewnętrzne warstwowe murowane z pustaków wapienno-piaskowych SILKA E24 + ocieplenie z wełny lub styropianu, ściany działowe z cegły silka lub z bloczków gazobetonowych gr. 12cm, stropy SPIROL gr. 26,5cm.
Projektowany budynek usługowy – o funkcji gastronomicznej z zapleczem socjalnym i pokojami gościnnymi – stanowi odrębny budynek w całości przeznaczony na w/w cele. Budynek posiada główną klatkę schodową dla personelu. Dodatkowa klatka żelbetowa dla klientów do toalet znajdujących się na kondygnacji niższej (piwnicy). Na parterze zaprojektowano hol z szatnią i toaletą dla klientów poruszających się na wózkach inwalidzkich, dwie sale konsumpcyjne z barkami z napojami, pomieszczenia kuchni zimnej i gorącej, zmywalnię, rozdzielnię kelnerską, biuro kierownika lokalu oraz dwa pokoje gościnne ze wspólną łazienką. W piwnicy wydzielono toalety męskie i damskie dla klientów lokalu gastronomicznego, pozostałe pomieszczenie przeznaczono na pomieszczenia zaplecza kuchennego, magazyny i pomieszczenia higieniczno-sanitarne personelu: umywalnie, toalety, pomieszczenie socjalne, pomieszczenie porządkowe, kotłownię gazową, pomieszczenie na odpadki. Wejście do sal konsumpcji z komunikacji ogólnodostępnej (holu), do większej sali wejścia bezpośrednio z zewnątrz poprzez otwierane witryny w elewacji północnej – wyjścia ewakuacyjne. Wejście dla personelu w elewacji południowej schodami stalowymi. Dostawa towaru od strony zaplecza w elewacji południowej bezpośrednio z przylegającego terenu do pomieszczeń na poziomie piwnicy.
Inwestor:
Spółdzielnia Gastronomiczna w Bydgoszczy
Realizacja:
03.2014 - 10.2014
Kubatura:
3 295 m3
Powierzchnia użytkowa:
800 m2